In het project Kracht van de zorglandbouw zijn gesprekken gevoerd met deelnemers, mantelzorgers, begeleiders en zorgboeren over wat het nu is dat de zorglandbouw haar kracht geeft. Uit deze gesprekken komen de volgende waarden naar voren:
- Ik word gezien en gehoordIk hoor erbij en ik doe mee
- Het is op de boerderij net als in het gewone leven
- Ik krijg de kans om te leren
- Ik kan kiezen uit nuttig werk
- Ik beweeg veel op de boerderij
- Er is ruimte en ik kan veel buiten zijn
- Het ritme op de boerderij geeft mij houvast
- We eten samen gezond
Ik word gezien en gehoord
Persoonsgerichte begeleiding: op de zorgboerderij is er persoonlijke aandacht voor de interesses, wensen en mogelijkheden van individuele deelnemers. Maatwerk dus, waarbij er aandacht is voor wat deelnemers zelf belangrijk vinden. De activiteiten en werkzaamheden op de zorgboerderij worden hier zo veel mogelijk op afgestemd. Ook is er volgens de deelnemers veelal sprake van een betrokken en gelijkwaardige relatie met de zorgboer(in). Deelnemers voelen zich gewaardeerd.
Ik hoor erbij en ik doe mee
Sociale contacten en steun: op de zorgboerderij kunnen deelnemers sociale contacten opbouwen en steun en waardering krijgen van de zorgboer(in), andere deelnemers en/of vrijwilligers. Deelnemers horen erbij en ze ervaren gelijkwaardigheid. Ze voelen zich vaak onderdeel van een team en van de buurt. Met de verschillende dieren kunnen deelnemers een band opbouwen en voor hun gevoel steun ontvangen.
Erbij horen: door de zorgboerderij kunnen deelnemers contact hebben met mensen uit de buurt. Bij sommige locaties is er een winkel, een eetgelegenheid of kunnen vaste bezoekers wekelijks langs komen om groenten op te halen. Sommige locaties worden verder bezocht door kinderen van nabijgelegen scholen. Dit versterkt het gevoel bij deelnemers dat ze meedoen in de samenleving.
Het is op de boerderij net als in het gewone leven
Gewone leven: op de zorgboerderij kunnen deelnemers het gewone leven ervaren. Deelnemers zijn bezig met zinvolle werkzaamheden, waarbij niet alle risico’s worden weggenomen en er wordt weinig over zorg gesproken. Vaak is er een huiselijke inrichting en sfeer, wat eraan bij kan dragen dat deelnemers zich snel thuis voelen. Ook de huishoudelijke activiteiten die deelnemers kunnen uitvoeren, kunnen hieraan bijdragen.
Ik krijg de kans om te leren
Stimulerende omgeving die aanzet tot groei: de boerderij is activerend door de aanwezigheid van de verschillende agrarische/buitenactiviteiten. Op de boerderij worden deelnemers ingezet op taken waar ze goed in zijn. Dit helpt om vaardigheden te behouden en waar mogelijk verder te ontwikkelen. Soms leren deelnemers daarbij nieuwe talenten van zichzelf te ontdekken. Het versterkt het gevoel van eigenwaarde. Soms zetten deelnemers stappen richting regulier werk.
Ik kan kiezen uit nuttig werk
Zinvolle en diverse activiteiten en werkzaamheden: op de boerderij is er veelal een ruime keuze aan activiteiten. Hierdoor kunnen deelnemers activiteiten doen, die zij zelf leuk en nuttig vinden. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende agrarische activiteiten en werkzaamheden (o.a. het verzorgen van dieren, tuinieren, werken op het land). Ook kunnen zij helpen bij verschillende huishoudelijke activiteiten, zoals gezamenlijk koken. De werkzaamheden worden als zinvol ervaren.
Ik beweeg veel op de boerderij
Beweging: de combinatie van de verschillende activiteiten en de buitenomgeving met verschillende plekken om naartoe te gaan (bijv. tuin, stal, boomgaard, werkplaats) zorgt ervoor dat deelnemers fysiek actief zijn op de zorgboerderij.
Er is ruimte en ik kan veel buiten zijn
Natuurlijke omgeving: op zorgboerderijen zijn er veel mogelijkheden om naar buiten te gaan en tijd te spenderen in de fysieke groene ruimte op/rondom de zorgboerderij. Deze omgeving biedt deelnemers de mogelijkheid om ruimte en rust te ervaren en overmatige prikkels te vermijden. Ook biedt de groene omgeving mogelijkheden voor zingeving en reflectie.
Het ritme op de boerderij geeft mij houvast
Structuur: de zorgboerderij draagt vaak bij aan structuur in het leven van deelnemers. Er is veelal een vaste dagindeling, met op vaste tijden activiteiten en koffie- en eetmomenten. Elke dag zijn er activiteiten die gedaan moeten worden, zoals het verzorgen van dieren. Ook zorgen de verschillende seizoenen en de gebeurtenissen die daarmee gepaard gaan voor structuur.
We eten samen gezond
Gezond eten: op de boerderij wordt samen gegeten, het zijn ankerpunten in de dag. Er is aandacht voor gezond en goed eten. Sommige ingrediënten komen vers en onbewerkt van het land en deelnemers zijn zelf betrokken bij de productie ervan.